donderdag 17 oktober 2013

Een taal leren, maar de welke?!

Men zegt wel eens: “een taal extra is een kennis extra”. Dit klopt dan ook volledig. Het aantal talen waarin je je kunt uitdrukken helpt je eveneens om jezelf internationaler op te stellen en zo gemakkelijker mensen van over de hele wereld aan je vriendenlijst toe te voegen. Het mooie aan het kennen van verschillende talen is dat je jezelf gemakkelijker kan uitdrukken in alle soorten situaties in verschillende landen. Want wat als je toekomt in Spanje en je graag iets zou gaan drinken met je vrienden, is het dan niet gemakkelijker om iets te bestellen in het Engels of in het Spaans? Je maakt er zelfs vlugger een praatje aan de gang met de barman, en wie weet leer je dan ook bij over de lokale gewoontes, de meest bezochte pubs, locaties waar andere jongeren meestal te vinden zijn, …Een taal erbij, het is niet alleen een kennis erbij, het is zo veel meer.


Maar goed, dit is allemaal gemakkelijk gezegd, maar dan komt natuurlijk de vraag: wélke taal moet ik nu leren? We geven je alvast een lijstje met de meest besproken talen over de hele wereld (talen die zowel door native als non-native speakers gesproken worden):

  1. Engels
  2. Mandarijns
  3. Indisch
  4. Spaans
  5. Russisch
  6. Arabisch
  7. Bengaals
  8. Indonesisch
  9. Portugees
  10. Japanees

English please
De keuze om een taal te leren is enorm, er worden namelijk ongeveer 6.800 talen gesproken wereldwijd. Natuurlijk hangt het ook van af waar en wat je graag wilt doen na je studies, of je verder wilt reizen en naar welke landen. Met het Engels wordt algemeen gezegd dat het je overal brengt, wereldwijd spreken vele mensen Engels als tweede taal. Wist je zelfs dat in 75 landen over de hele wereld het Engels een officiële taal is?


NÍn Hăo
Ook het Mandarijns, het meest voorkomende dialect in China en Taiwan, of zoals de meeste onder ons het kennen: het Chinees, is een wereldtaal geworden. Mandarijns wordt door ongeveer 1 biljoen mensen over de hele wereld gesproken, zowel in de landen waar het een officiële taal is (zoals China, Taiwan, Singapore en Maleisië) alsook in de vele gemeenschappen over de hele wereld (in talrijke Chinatowns in de Verenigde Staten, …). Het Chinees Mandarijns is eveneens 1 van de 6 officiële talen in de Verenigde Staten.

Wist je dat het Mandarijns geen alfabet heeft? Het is geschreven in symbolen die Chinese karakters worden genoemd. Er bestaan meer dan 100.000 Chinese karakters en ze vertegenwoordigen het oudste schrift ter wereld. 

Hoewel, het Chinees kan toch niet zo moeilijk zijn...
En wat met het Nederlands?
OK, we geven toe, het Nederlands is nu niet bepaald een wereldtaal maar toch is het zeker geen onmisbare taal! Want wist je dat er niet alleen in Nederland en België Nederlands wordt gesproken?
Ook in Suriname en enkele Caraïbische eilanden als Aruba, Curaçao en Sint-Maarten is de officiële landstaal het Nederlands.
In Indonesië kan je ook gerust je Nederlands gebruiken want na de onafhankelijkheid van Indonesië (het was vroeger een kolonie van Nederland) bleven de inwoners er de taal spreken. Hedendaags is het Nederlands er echter minder voorkomend, het wordt voornamelijk gebruikt als een bronnentaal (voor overheidsdocumenten, in de handel en rechtssector) en door meestal oudere inwoners. Hoewel je in de meeste universiteiten van Indonesië nog steeds de Nederlandse taal kan leren.

“Ek is Afrikaans”
Ooit al gehoord van het Afrikaans? Het is de moedertaal van de meeste kleurlingen en blanken in Zuid-Afrika en Namibië en het trekt heel erg op onze eigen Nederlandse taal. Velen zeggen dat het Afrikaans de vergemakkelijkte en logischere versie is van het Nederlands, een beetje een kindertaal. De grootste verschillen tussen het Afrikaans en het Nederlands zijn de spelling, de structuur en vorming van de woorden en de grammatica.

Het is daarom helemaal niet zo moeilijk om als Nederlandstalige het Afrikaans te verstaan. 

Bekijk maar eens dit fragment:


Enkele “Wist-je-datjes”!

Wist je dat er meer dan 6.800 talen worden gesproken in de hele wereld?

Wist je dat als je praat je meer dan 100 verschillende spieren gebruikt?

Wist je dat het enige woord in het Engels met 5 klinkers opeenvolgend "queueing" is? (het aanschuiven in een rij)

Wist je dat China de meeste inwoners ter wereld telt?

Wist je dat Rusland het grootste land ter wereld is?

… en dat het Vaticaansstad het kleinste ter wereld is?

Wist je dat het dorp Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch in Wales de langste naam voor een dorp is in Europa en de derde langste ter wereld?

Wist je dat “Ga.” de kortste, volledige Nederlandse zin is?

Wist je dat het langste Nederlandstalige woord volgens de Van Daele “zandzeepsodemineraalwatersteenstralen” is, wat oprotten betekent?

Wist je dat het langste woord ter wereld een Griekse visragout betekent?

Het langste woord ter wereld werd door de Vlaamse acteur Bruno Vanden Broucke (beter gekend als Sammy in het televisieprogramma “Het Eiland”) uitgesproken. Bekijk het filmpje:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten