donderdag 31 oktober 2013

It's Halloween!

Het is weer Halloween, de tijd van het jaar waar we elkaar zonder probleem bang mogen maken, dat we rond mogen gaan en gratis snoep kunnen vragen bij onze buren (of eieren, melk, suiker indien je meer nood hebt aan deze producten), dat we ons mogen verkleden (ja het is oké om je te verkleden op Halloween no matter the age!), dat we onze longen kunnen uitschreeuwen bij de meest bangmakende films , ... Het is gewoon weer Halloween en dan mag alles!


Enkele wist-je-datjes over Halloween:


  • De bekende zin dat de kinderen zeggen wanneer ze van deur tot deur gaan om snoep te halen “trick or treat” het Engels is voor “als we geen snoep krijgen halen we een grap met je halen”. De Amerikaanse kinderen mogen echter niet bij iedereen langsgaan, namelijk enkel bij degenen die een pompoen voor hun deur hebben staan.

  • Halloween het meest gekend is van zijn uitgeholde pompoenen die dienstdoen als lampionnen. Deze worden “Jack-o’-lanterns” genoemd. Het verhaal gaat dat ene Jack altijd grappen uithaalde met de duivel. Toen hij stierf mocht hij niet naar de hemel of de hel en werd hij teruggestuurd naar de aarde, waar hij eeuwig moest blijven. Jack kreeg een brandende steenkool mee tegen de koud, deze was echter te warm om vast te houden en dus zette hij ze in een uitgeholde raap. Later werd de raap ingeruild voor een pompoen.


  • De naam “Halloween” van “All Hallows Eve” komt? Dit betekent Allerheiligenavond in het Engels.

  • Halloween is voor vele mensen een leuke tijd om zich te verkleden en extra te griezelen maar vroeger ging het er veel minder vrolijk aan toe. Duizenden jaren geleden in Engeland, Schotland, Ierland en Noord-Frankrijk betekende 31 oktober de start van de koude, donkere winter. Mensen geloofden erin dat de doden die nacht terugkwamen op aarde en in hun lichaam kropen. Om de geesten af te schrikken trokken ze die avond griezilige maskers en kleren aan. 

  • Er effectief spooksteden bestaan in de wereld? Vooral in Egypte en in de Verenigde Staten zijn er talrijke spooksteden te vinden. Een spookstad is een stad die verlaten is sinds een lange tijd doordat de mensen uit de stad zijn verhuisd na de oorlog of andere rampen.

Enkele bekende spooksteden:

Bannack in Montana (VS)
Prypjat in Kiev (Oekraïne), de stad werd volledig ontruimd na de nucleaire ramp in Tsjernobyl
  Bodie in Californië (VS)
  • In Amerika sommige inwoners een beetje “over-the-top” gaan bij het vieren van Halloween? Enkele creatieve huizen die volledig opgaan in het hele Halloween feest:
Zin gekregen om Halloween te vieren in de Verenigde Staten, Engeland, Ierland, Canada of een andere stad? Kijk eens rond op onze website (http://taalreizen.com/taalcursus/) en misschien vier je wel volgend jaar Halloween in het buitenland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten