dinsdag 1 oktober 2013

Vlamingen Versus Nederlanders


We weten allemaal dat er enkele verschillen bestaan tussen de Nederlandstalige Belgen (also known as de Vlamingen) en de Nederlanders. Zo hebben we ieder een draai gegeven aan de oorspronkelijke taal, “het Nederlandsch”, denk maar aan het West-Vlaams, het Hollands, het Limburgs, etc.  Zo vraag je als Belg beter niet “een kleintje met mayonaise” in het frituur of ze bekijken je nogal raar, en vermijden Nederlanders beter het woord “poepen” wanneer ze in België zijn, het heeft namelijk een heel andere betekenis.

Maar naast de enkele taalverschillen is het voornamelijk op sociaal-cultureel vlak dat we meer verschillen. Zo wordt er meestal gezegd dat de Vlamingen gesloten en intiemer overkomen dan de socialere, vlottere Nederlanders. Het is wel zo dat ze beleefder overkomen, zo zal een Nederlander gemakkelijker tutoyeren ten opzichte van een Vlaming.

Ook bij de jongeren zijn er enkele sociale verschillen op te merken, hoewel ze beide erg actief zijn op sociale media. Terwijl in Nederland “Hyves” een heuse hype is, zijn “Netlog” en “Facebook” de populairste in België.Maar wat nu op het vlak van toerisme? Verschillen we evenveel? Laten we even een top 10-lijstje opstellen van de meest populaire vakantiebestemmingen.

De meest bezochte bestemmingen in 2013 waren:

Vlamingen:
 1. Spanje
 2. Frankrijk
 3. België
 4. Turkije
 5. Italië
 6. Oostenrijk
 7. Griekenland
 8. Duitsland
 9. Egypte
 10. Nederland
 Nederlanders:
 1. Frankrijk
 2. Duitsland
 3. Spanje
 4. Oostenrijk
 5. België
 6. Italië
 7. Turkije
 8. Griekenland
 9. Tsjechië
 10. Verenigde Staten

Zoals te merken uit recente cijfers reizen zowel de Nederlanders als de Vlamingen graag en vaak naar dezelfde landen. Wat ook opmerkelijk is, is dat men graag reist naar buurlanden. Zo reisden er vele Vlamingen in de zomer van 2013 naar de Zeeuwse Kust en werden er veel Nederlanders gespot in de kunsthistorische steden van Vlaanderen (Brugge, Antwerpen, Gent). Maar ook autovakanties naar Zuid-Frankrijk en Italië blijven erg populair.Natuurlijk reizen we niet alleen naar onze buurlanden, we genieten evenveel van een verre, tropische vakantie in Spanje en Turkije. De laatste jaren daarentegen  komen de onbekende paradijsjes meer in trek. Landen als Kroatië en Costa Rica trekken meer en meer Nederlandstalige bezoekers aan. 
En de meest opkomende vakantiebestemming? Dubai! Dus spaar maar vlug wat centjes en boek jezelf een reisje naar Dubai!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten