vrijdag 13 december 2013

Friday the 13th

Het is weer zover, de dag om zwarte katten die je de pas afsnijden en ladders op straat te vermijden. De dag waar alles verkeerd loopt, waar niets goed kan gevonden worden en dat de hele wereld zich tegen je keert. Ten minste, dat zijn toch de meest gebruikte clichés wanneer deze dag voorkomt. Je kan het al raden: vrijdag de 13e!


Maar hoe komt het nu dat deze dag wereldwijd bekent staat als een soort van doomsday?  Éen van de talrijke verklaringen is dat vrijdag al eeuwen lang als een ongeluksdag wordt beschouwd, voornamelijk doordat Jezus werd gekruisigd op een vrijdag. Als die dag dan nog samenvalt met het ongeluksgetal 13, kan het niet anders zijn dat deze dag extra veel ongeluk brengt.

Vrijdag wordt zoals gezegd door de eeuwen heen als een ongeluksdag beschouwd mede doordat op de vrijdagen de doodvonissen werden voltrokken, zowel tijdens de Romeinse tijd maar ook later, in Europese landen als Engeland. Het is dus zeker geen recent fenomeen.

Maar wist je dat in enkele landen (als Griekenland, Spanje en Latijns-Amerika) dinsdag de 13e als een ongeluksdag wordt gezien? In Italië is vrijdag de 17e dan weer de ongeluksdag.


Paraskevidekatriafobie

Maar voor sommige is vrijdag de 13e wat moeilijker om te overleven, er bestaat namelijk het paraskevidekatriafobie, een fobie voor vrijdag de 13e.

Mensen die deze fobie hebben, hebben er erg moeilijk wanneer er een vrijdag de 13e in de maand voorkomt. De meesten blijven die dag thuis aangezien ze zo bang zijn dat hen iets zal overkomen. Een voorbeeld van iemand die triskaidekafobie, angst voor het getal 13, was de componist Arnold Schönberg, opmerkelijk genoeg stierf hij op een vrijdag de 13e.

Enkele weetjes

  • Wanneer de eerste dag van de maand een zondag is, volgt er een vrijdag de 13e gedurende deze maand
  • In sommige landen, vooral in de Verenigde Staten en Canada, zijn er gebouwen zonder een 13e verdieping
  • Op sommige vliegtuigen (bijvoorbeeld bij Ryanair, Lufthansa, ...) is er geen 13e rij
  • Microsoft heeft de versie 13 van Microsoft Office overgeslagen en gaat met Office 2010 onmiddelijk over naar versie 14
Originele manier om het huisnummer 13 te ontwijken
Een gebouw zonder 13e verdieping


Geen opmerkingen:

Een reactie posten