vrijdag 3 januari 2014

Happy Happy New Year!

Het is een feit, een nieuw jaar is aangebroken ! Het hele Easy Languages team wenst jullie eerst en vooral al de beste wensen voor het nieuwe jaar, dat 2014 een leerrijk en onvergetelijk jaar wordt!

Hopelijk hebben jullie deze nieuwjaarsovergang goed gevierd, net als overal ter wereld. Wist je dat bijna ieder land een eigen manier heeft of over enkele tradities en gewoontes beschikt om het nieuwe jaar in te gaan? Zo lezen de Belgjes onder ons een nieuwjaarsbrief aan de ouders en familie voor op oudejaarsnacht.

Maar niet enkel België heeft een traditie om het nieuwe jaar te beginnen, zo ook de volgende landen:

In Spanje wordt het nieuwe jaar heel uitbundig gevierd. Sinds 1895 is er een traditie ontstaan dat nog steeds overal te Spanje gebeurd op de nacht tussen de 31e december en de 1e januari. Zo eet iedere Spanjaard een druif per klokslag, om middernacht, dus 12 druiven. Volgens de traditie brengt dit geluk.

Men viert de nieuwjaarsovergang meestal eerst met een etentje tussen de familieleden en nadien trekt men de stad in, om er feest te vieren tot in de vroege uurtjes.

Nieuwjaarsnacht in Madrid, Puerta del Sol
In Argentinië eten ze geen druiven maar bonen. Daar geloven ze namelijk dat indien ze bonen eten voor middernacht, dit geluk zal brengen in hun carrière voor het komende jaar. Sommige Argentijnen geloven eveneens dat als ze met een koffer rondom hun huis wandelen op oudejaarsnacht, ze meer zullen reizen in het volgende jaar. Waarom niet? :-)

In Ierland gaat hun geloof in geluk en liefde nog iets verder. Daar steken de Ierse alleenstaande vrouwen een maretak onder hun kussen op nieuwjaarsnacht, in de hoop dat dit hen meer geluk zal brengen in de liefde en een toekomstige echtgenoot.

Ook volgens het Ierse bijgeloof moet men op de hoede zijn voor wie na de 31e in je woning binnenkomt. Als de bezoeker een lange, donkere knappe man is, zal dit geluk brengen voor het komende jaar. Indien het een roodharige vrouw is, laat ze niet binnen want dit brengt heel veel problemen en ongeluk mee!


En de andere landen?

In Macedonië vieren ze tweemaal Nieuwjaarsnacht, één keer op de 31e december en één keer op 14 januari.

In Duitsland is het dan de traditie om - varkentjes uit marzepein te eten op oudejaarsnacht, dit zou geluk brengen voor het komende jaar.

Japan gelooft dat op de nacht van 31 december en 1 januari God naar de aarde terugkomt. Daarom bellen ze 108 keren met de bel, om de Nieuwjaarsgod Toshigami te verwelkomen.

En ook Griekenland heeft een speciale gewoonte. Daar hangen ze ajuinen aan de deur, “kremmida” genaamd. Dit zou geluk brengen op nieuwe geboortes in het komende jaar.

Nieuwjaar in Athene, Griekenland
En jullie? Hoe hebben jullie nieuwjaar gevierd? Werden er ook speciale tradities gebruikt? Laat het ons gerust weten!

Nogmaals onze beste wensen voor 2014!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten