maandag 15 september 2014

Britse stereotypesIk ben ervan overtuigd dat jullie allemaal wel een beeld hebben van een ‘typische Brit’: Een beleefde man van middelbare leeftijd met een bolhoed, een kopje thee en een kopie van de Daily Telegraph in zijn handen. Maar in welke mate kloppen deze stereotypen eigenlijk? Hieronder vind je een kort overzicht van enkele stereotiepen die onder de loep worden genomen, fact or myth? 

1.       Britten zijn verzot op thee: factVele Britten houden van een kopje thee (of 10) per dag. Zo consumeert de gemiddelde Brit 2.3 kg thee per jaar. Ze nemen dan ook regelmatig theepauzes ipv koffiepauzes. ‘Afternoon tea’ is hét moment van de dag waar vele britten naar uitkijken. 

2.       Britten hebben een ‘stiff upper lip’: MythDeze misvatting is afkomstig van het Victoriaans tijdperk waarin het ongepast was om je emoties te tonen. Deze dagen is het echter gezond om je verdriet te tonen, kijk maar naar de publieke uiting van emotie bij de dood van prinsess Diana. De stijve bovenlip is niet meer toepasbaar op de Britse cultuur, tel maar eens het aantal tranen dat er gevloeid worden tijdens de populaire televisieshows als X factor. 

3.       Britten  houden ervan om in een rij staan: fact


Dit is een Brits stereotype dat zeker waar is en daar zijn de Britten trots op. Als ‘in een rij staan’ een olympische sport was, dan zou groot Brittannie met goud, zilver en brons naar huis gaan. Britten gaan immers automatisch beleefd in een rij staan bij bushaltes, vlieghavens, winkels en zelfs in cafés.

4.       Alle britten dragen een bolhoed: myth
Britten dragen echt niet elke dag een bolhoed, enkel op special gelegenheden. Je zal het misschien niet geloven, maar Britten dragen ook wel eens gewone jeans! 

5.       Britten hebben slechte tanden: mythGeen idee waar deze vandaan komt. Mondhygiene is in het Verenigd Koninkrijk even goed als in andere ontwikkelde landen. Het is wel zo dat sommige Britse culturele iconen heel ‘ongewone’ tanden hebben. 
6.       Britten praten altijd over het weer: fact

Er zit zeker een element van waarheid in dit stereotype. Je moet alleen maar eens kijken naar het Brits weer en je begrijpt meteen waarom. Stel je voor dat je in Californië woont, dan zou je het al snel beu geraken om over het weer te praten, omdat de zon altijd schijnt en je weet altijd wat je de volgende dag kan verwachten: meer van hetzelfde. In het Verenigd Koninkrijk daarentegen verandert het weer constant. Er is nooit een saai moment wat het Brits weer betreft en dat is waarom ze er zo graag over praten. Bovendien is het weer de ideale gespreksstarter voor smalltalk met vreemden.

7.       Britten spelen elke dag cricket: mythCirkcet is erg groot in Engeland, maar als je terugdenkt aan het Brits weer dat zonet werd besproken, dan besef je al snel dat het Verenigd Koninkrijk niet echt het klimaat heeft voor een zomersport. Britten spelen dus zeker niet elke dag cricket.


8.       Britten hebben allemaal  een nanny in huis: myth

Als kind was je misschien jaloers op het idee dat elk Brits kind is opgegroeid met hun eigen Mary Poppins, maar dat is zeker niet het geval. 

9.       Het regent elke dag in het Verenigd koninkrijk: myth  


Wanneer mensen aan het Verenigd koninkrijk denken, denken ze meteen aan slecht weer. Ze zien wolken, regen en wind.  Het regent echt niet elke dag in het Verenigd Koninkrijk. Maar het zou wel elk moment KUNNEN regenen. 

10.   Iedereen in het Verenigd Koninkrijk is best friends met prins William: Myth


 Als je zegt dat je van het verenigd Koninkrijk komt, krijg je vaak meteen de vraag “ken je prins willliam?” Het is zeer fijn dat hun monarchie zoveel interesse krijgt overzee, maar met 62,23 miljoen inwoners is het onmogelijk dat elke Brit op ‘first name basis’ staat met de prins. 

Als je graag zelf eens wil zien in welke mate de Britten voldoen aan hun stereotypes, schrijf je dan in voor een taal- of Highschoolprogramma in Engeland! Wat is immerse een betere manier om de Britse cultuur en mensen beter te leren kennen dan er zelf in te vertoeven? Als je beslist om de stap te wagen, vergeet dan niet om netjes aan te schuiven in de rij! 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten